Att organisera idéer

 

Jag är en person med många tankar. För många faktiskt. Som barn brukade jag roa mig med att göra två saker samtidigt. Jag följde två tankebanor så långt jag kunde komma, reciterade två sagor (en i ord och en i tanke), sjöng en sak och tänkte på en annan. Ibland studerade jag saker, luktade, kände och letade sedan så många ord jag kunde komma på för att beskriva det jag upplevde. På det viset hade jag redan då verktyg för att fokusera mina tankar, men trots det fanns det personer som reagerade på att jag inte mådde bra.  

Att ha många tankar kommer med både för och nackdelar. 

Jag tror att människan är en komplex varelse, där olika delar samspelar med varandra. Vi har känslor, tankar, fysiska upplevelser och för troende också en del av andlighet. Grovt indelat. Det finns säkert fler delar. Poängen är att alla de här delarna på sitt sätt är fristående. En tanke är en tanke, inte en känsla. En fysisk upplevelse är fysisk, inte emotionell. Samtidigt är alla delar förgrenade med varandra och påverkar varandra. En tanke kan väcka känslor av både kärlek och sorg. Dessa i sin tur kan ge fysiska upplevelser i form av molande klumpar i bröstet, eller pirr från magen hela vägen ut i armarna. Lägg till detta att tro och andlighet kan skapa känslor, forma vår världsbild och påverka en hel kultur. Inte bara det; andlighet kan påverka en individ till att uppleva hela världen annorlunda, när världen egentligen inte har förändrats alls. 

Så människan består av många olika delar, men alla delar är ett. Vi är en varelse i samspel med sig själv och med omvärlden. 

Att vara en person med många tankar har som jag tidigare sa haft både för och nackdelar: Många kallar mig intelligent och jag kan ofta hitta lösningar på problem. Tyvärr blir jag ibland överväldigad när tankarna löper amok och jag inte längre står i kontroll över dem. Det får min kropp att reagera känslomässigt och ger mig fysiska men som huvudvärk och helt ärligt, om det får hålla på för länge, utmattning. Med mediciner kan jag tack och lov hålla mig till en tanke i taget och må bättre. 


Så nu, efter lång läsning, kommer jag till poängen av det jag ville skriva - att organisera sina idéer.

För vi är så fantastiska som varelser att vi inuti oss kan skapa en tanke, som förändrar världen utanför oss. Problemet är att vi nog är ganska många som har fullt upp i vardagen och därför inte lägger fokus på att ta tillvara på vår kreativitet. Genom att organisera sina idéer kan man låta dem vila, tills det finns tid och energi att göra något av dem.


Tekniker för att organisera sina idéer: 

Gör allting synligt! 
Allt du sparar utanför ditt huvud, behöver inte ta plats inuti ditt huvud.
  • Kalender
    Många kalendrar har blanka sidor där det är möjligt att punkta upp mål, eller idéer, för att beta av dem allteftersom det känns rätt. 

  • Blackboards/Whiteboards
    Är lätta att göra själv. Det finns blackboardfärg (magnetisk sådan) som man enkelt målar ytor med. Ex. skrivbordsytor, garedrobsdörrar, tavelramar m.m. Whiteboards kan du göra genom att bara använda en tavelram med glasskiva och whiteboardpennor. Skriv ner dina tankar och idéer, i ord eller bilder och spara dem. 

  • Postit-lappar. 
    Har man inget annat så är postitlappar magiska. Det går lätt att bygga synliga mindmaps med dem, genom att sätta dem i olika mönster, med något ord i varje. Man kan prioritera bland dem genom att sätta den viktigasta/mest inspirerande lappen överst osv. 
     
Gör det kul och inspirerande!
Gör dina idéer till något som känns bra för dig, snarare än något som skapar krav. 

  • Låt det ta tid
    Allt måste inte gå fort. Vill du genomföra en stor förändring, skapa något, uppleva något, vad som helst, så acceptera att det ibland kommer finnas perioder då du inte hinner/orkar arbeta med det. Livet händer och ibland måste vi prioritera annat, det innebär inte att vi ger upp på idén. Det innebär bara att vi för en tid lägger vår energi på något annat. 

  • Acceptera förändring
    Att arbeta med en idé innebär inte bara att organisera tankar och genomdriva dem praktiskt. Det innebär också att väcka nya tankar och att hitta nya vägar. Det i sin tur innebär en förändring som sker både i dig själv och i hur idén formas. Resultatet av ditt arbete kanske inte blir det din tanke ursprungligen var att det skulle bli. Gör det något?

  • Färger
    När du skriver/ritar ner din idé så använd färger. Dels kan färgerna användas för att sortera olika delar i din idé, dels så är det roligare att titta på än tradig text som löper i samma färg hela vägen ner över en sida. 

  • Om du vill, bryt mönstret
    Man måste inte skriva från övre vänstra hörnet ner mot högra. Skriv vart du vill på ditt papper. Skapa bubblor, fyll i med saker som just du känner ska vara där, även om det kanske ser ologiskt ut. Acceptera att det för stunden är något som just din hjärna vill ha där och släpp fram det. Ibland drabbas vi alla av brain-farts. Och du vet... Better out than in.
  • Dela med en vän
    Testa din idé. Presentera den och lyssna på andras reaktioner. Ibland kan det hända att man snurrar in sig så mycket i sitt eget tänkande att man fastnar. Att bolla perspektiv kan hjälpa dig att komma vidare. 


 
 
 
Nedan följer bilder på hur jag själv har gjort för att få struktur på mina idéer. Nu är en del överstryket, jag har tömt anslagstavlan och garderobsdörren på de flesta lappar... Men du förstår principen i alla fall XD Dessutom har jag inte hunnit få upp sakerna på vägen än, så allt står på golvet. Men... Principen! 
 
 
 
 
 
 
 
 Bilden på kalendern är målad av Emmelie Nordström, som driver företaget Ulvens. 
 
 
 
 
 

Kommentera här: